top of page
  • White LinkedIn Icon
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon
  • White Instagram Icon

Moi, olen Rape

(englanniksi kirjoitetaan Rappeh).

vaalikuva_250519_70p.jpg

Ilkka Salonen.

alias

Rape Koskinen.

Rappeh Koskinen. (in english)

puhelin:

0400 694 615

 

sp-osoite:

Rape.Koskinen@gmail.com

osoite:

Tammukkatörmä 67

99550 Aska

syntymäpäivä:

23.3.1956

MINÄ
MINÄ
MINÄ

LAPSUUS JA NUORUUS

Kyll määkin Turuus kävin syntymässä vuonna viiskytkuus.

Oli yleislakko ohi just

ja Kekkonen pressa uus.

Ensin kotipaikka oli mulla Pälkäne,

mut kolmen vanhana jo sitten Tampere.

Eros vanhemmatkin ne.

Mutta nyt ei haittaa se.

 

Kyl määkin Katri-Helenaa ja Junnua kuuntelin.

Myöskin Irwinin ja Hectorin levyjä ostelin.
Kun kuulin rokkeja mä Rollarin ja Chuck Berryn.
Mietin: joskus teen mä rokin kyllä itsekin.
Vielä silloin hautu ne, joita nyt te kuulette.

Kävin armeijassa rippikoulun. Päässyt  ollut en avioon.
Vuoden kortistossa olin. Sitten pääsin yliopistoon.
Aluks’ virkaura oli nousujohteinen.
B-puolen loppuunsa se eteni sit rahisten.
Kiitos, olut toki käy. Äijärokille ei loppua näy.

 

Sit tuli yheksänkytluku, ja mieskin vanheni.
Junat myöhästeli, ja muutenkin rasitti.
Myin kaksioni. Musta tuli lappilainen,

lavollisen tilan omistaja Rape Koskinen.
Löysin kelkkailun ja talven myötä Luppolan vuosien.

Ylitarkastaja olin Suomen kymmenen hallituksen.

Mut vapaalla olin EU-inhoinen Rape Koskinen.

Nyt olen kuusikymppinen ja siitä iloinen:

En ole homo enkä juoppo enkä tiukkapipoinen.

Kun pelaa vatsa sekä kalu vielä jotenkin,

tallella elämän on halu mulla tietenkin.

Kaduta ei se, kuinka vuodet nuo viettelin.

Lauluja teen. Kiikkustuolissa rokkailen.

Vanhempana sitten hitaammin kävelen.


       biisistäni Rape 60 v. -rokki

----------------------------------------------------
 

Kävin yhdeksänvuotisen oppikoulun. Tuplasimme oikein porukalla 7. luokan. Pääsin ylioppilaaksi toukokuussa 1976 ämmän paperein. Kävin 8 kk:n sotaväen. Kotiuduin 11.6.77 reservin ratsumiehenä.

Armeijan jälkeen olin talven työttömänä. En päässyt opiskelemaan biologiaa enkä maa- ja metsätaloustieteelliseen. Syksyllä 1978 pääsin jokaiseen pyrkimääni paikkaan!  Jäin Tampereelle opiskelemaan ja kotiin asumaan.

Lappiin, Sodankylään, Luostolle ja Askaan baariin sattumus kuljetti huhtikuun loppupuolella, pääsiäisen ja vapun välissä 1990. Kiertelin talvilomallani useampia Lapin tunturikeskuksia. Luostholla oli ylivoimaisesti paras nunnuka-nunnuka-juntti-fiilis! Majoituin Räkkiluostolla Luusuan Heleenan ja Niskan Junnun kämpässä. Askan baarissa tutustuin oikeisiin, punaniskaisiin perusaskalaisiin. Se on sama kuka maksaa, kun kaikilla on rahhaa!

Ensin, vuonna 1990 minun piti rakentaa Räkki-Luostoon. Mutta honkamyyjä sutkasi, ja sattuma kuljetti. Askan "sankariraivaajien" Oiva ja Sisko Hiltusen tilasta lohkaistiin minulle tilani Luppola. Siinä entisellä tulvaniityllä, Kitisen törmältä oli Askan kylän keskustasta nelostien oikaisun alta vuonna 1948 salvottu peruslappilainen hirsitalo.

 

Esimmäisen kerran muutin Askaan kirjoille 5.3.1992, vaikka olinkin Helsingissä duunissa. Minulla oli siellä pieni vuokra-asunto. Maksoin veroni Sodankylään ja äänestin täällä 23 vuotta.

 

Tein pienen mukan Tampereelle, kun katkaisin 31.1.15 (minulta katkaistiin!) oikean jalkani sääri- ja pohjeluun, noin 7 cm nilkan yläpuolelta . Muutin kirjoille ja asumaan vaimolleni. Jalkani operoitiin neljä kertaa vuoden 2015 aikana. Olin TAYSissa 59 vuorokautta.

Olin 13 kk sairauslomalla. Täytin 60 v. maaliskuussa 16. Jäin eläkkeelle. Muutin "lopullisesti" Askaan 8.11.2016 (Tampereen ratikkapäätöksen jälkeisenä päivänä) nauttimaan kiikkustuolivuosistani. Vaimoni ja Ansu-kissa (18,5 v.) asuvat Tampereella. Vaimoni on vielä työelämässä.     

koulutukseni ja virkaurani
koulutukseni ja virkaurani
1978-1982

Tampereen yliopisto

hallintotieteiden maisteri

Valmistuin hallintotieteiden kandidaatiksi 16.12.1982 ja otin maisterin paperit. Pääaineeni oli aluetiede, pääsivuaineeni julkishallinto, muina sivuaineina julkisoikeus, yrityksen hallinto, ympäristötiede jatilastotiede.

1983-2016

virkaura ministeriöissä

virkaura Helsingissä

Menin 1.9.83 valtioneuvoston kanslian suunnitteluosastolle hoitamaan tutkija II viransijaisuutta vuoden 1984 loppuun. Kalevi Sorsa oli pääministerinä. Alueiden kehittäminen kuului maa- ja metsätalousministeri Toivo Yläjärven alaisuuteen.

1.3.84 aluekehittäminen siirtyi sisäasiainministeriön alaisuuteen. Sen kansliapäälliköksi tuli legendaarinen Juhani Perttunen. Vakituisen viran sain 1.10.85.

 

Holkerin hallituksen aikana aluekehittäminen kuuluin valtiovarainministeri Erkki Liikaselle, siihen asti kun hän siirtyi Brysseliin 1.3.90. Sisäministeriön kaikki osastot olivat Ahon hallituksen aikana (91-95) Mauri Pekkarisen johdossa. Hänen alaisuuteen päädyin uudelleen vuoden 2008 alusta (2011 vaaleihin asti), kun aluekehittämisosasto siirrettiin sisäministeriöstä uuteen työ- ja elinkeinoministeriöön. Maurin tulin todella tuntemaan, kun olin sitoutumaton, ei-kepulainen virkamies.

Lähes koko virkaurani, TEM-vuosiani lukuun ottamatta, olin mukana kansallisten ja EU:n aluepoliittisten aluejakojen valmistelussa (1985-2008) ja aluekehittämisrahoituksen suuntaamisessa ja kohdentamisessa.

 

Sisäasianministeriössä olin matkailun yhdyshenkilö. Sitä kautta Lapin matkailukeskukset ja niiden kehittämistarpeet tulivat jo vuodesta 84 alkaen tutuiksi. Sitä ennen olin jo vuodesta 1974 vaellellut partiolaisena Lapissa. Alkuvaiheessa lähdin Hämeen partiolaisten Lapinhämeestä, Kakslauttasen varresta.

Yksi merkittävä aluepolitiikan "innovaatio" oli siirtyminen kuntapohjaisesta aluekehityksen ja kehittämistarpeiden tarkastelusta seutukuntapohjaiseen aluejakoon (sisäasisianministeriön päätös 19.1.93). Olin sen päävalmistelija. Seutujako eli maakuntien sisäiset kehityserot ja kehittämistarpeet Suomen laajoissa maakunnissa saatiin mukaan EU:iin liittymissopimuksessa. Erityisesti tuli seurattua Mikkelin läänin (1985-93) ja Satakunnan maakunnan (1994-2007) elämää läänin- ja maakuntayhdyshenkilönä. 

Virkaurani b-puolen rahiseva loppu alkoi vähitellen siitä, kun sisäasianministeriön aluekehittämisosasto siirrettiin uuteen työ- ja elinkeinoministeriöön. Erityisesti 2011 eduskuntavaalien jälkeen kokoomusjuppivirkamiestyökaverit ja ikärasismi alkoivat "kiusata" minua. Onneksi olin säästänyt vuodesta 2000 omaa, lisäeläkettäni. Siitä nyt maksatan virkaeläkkeeni lisukkeeksi neljä vuotta, käteenjääväksi kuukausittain n. 600€...

Joskus olen päässyt "tuuraamaan" Aleksanteri II.

ylitarkastaja Ilkka Salonen, TEM (5.9.13)
kuntavaalit 2017
SININEN TULEVAISUUS

Liityin Perussuomalaiset puolueeseen jäseneksi huhtikuussa 17 jäsennumerolla 22 188. Olin Jyväskylän puoluekokouksessa äänestämässä Sampo Terhoa puolueen puheenjohtajaksi Timo Soinin jälkeen. Tiistaina 13.6.17 "erosin" Perussuomalaisista ja hyppäsin uuteen virtaan eli loikkasin Uuden vaihtoehdon kannattajaksi...

Sininen Tulevaisuus r.p. merkittiin oikeusministeriössä pidettävään puoluerekisteriin. Puoluerekisterissä on lisäyksen jälkeen 17 puoluetta.

Minut valittiin Rovaniemellä 12.11.17 Lapin Siniset ry:n hallitukseen ja Sodankylän Siniset ry:n puheenjohtajaksi.

Tampereen ensimmäisessä puoluekokouksessa lauantaina 16.12.17 syntyi ja syttyi erittäin rakentava ja suvaitsevainen Tampereen Sininen henki (http://www.sininentulevaisuus.fi/).

kuvia ja musaa
kuvia ja musaa

kotini Luppola (Tammukkatörmä 67) Kitisen törmällä Askassa

kaunottareni Jawa Typ-360, vm. 1970
Ansu on 17 ja ½ -vuotias kissa. Se on käynyt jo 71 kertaa Tampereen Hervannasta Sodankylän Askassa eli matkustanut autossa 71*2*828 km=117 576 km. Ansu on viettänyt elämästään Luppolassa 1 v., 6 kk ja 9 pvää.

Rapen musaa eli

sävel ja sanat Rape Koskinen.

(ellei toisin mainita)

1. Vanhapoika sai vaimon (1993); Sodankylän 100-vuotisvuonna 1993 tein 14:stä Andreas Alarieston taulusta yhdeksän laulua. Kävimme 29.5.93 Tampereella Masi Luoman studiolla äänittämässä Pirunistumapuun. Kasetteja tehtiin 500. Riekkuviin Korppeihin kuuluivat: Jänkävalli, Jarmo (laulu, kitara); Koskinen, Rape (kosketinsoittimet, laulu /B1, B2); Riipi, Pertti (bassokitara); Tiuraniemi, Tuke (rummut) ja Luoma, Masi (harmonikka).

 

2. Karhut kalamiehinä perustuu myös Alarieston kahteen tauluun. Kitarassa on Jari Beef Hand Tuomainen. Minä laulan. Tämä purkitettiin 2006.

 

3. Mä elän! on SusJeen albumilta ÄIJÄROKKIA ISO (2009). Rape sävelsi, sanoitti ja tuotti kaikki kappaleet sekä lauloi. Jari Beef Hand Tuomainen kitaroi. Mika Blackie Pyhäjärvi bassotti. Mika Ryhis Ryhänen rytmitti, rummutti ja pellitti. Masi Luoma soitti koskettimet, äänitti, miksasi ja esimasteroi.

4. Äiti; tein vakavanhalle imettäjälleni kiitos-biisin ja esitin sen 50-vuotisjuhlissani 2006. Hän ehti samana vuonna 80 vuoden ikään ja kuoli 16.3.07.

5. Ilkka puukivuuki (2010); tämän biisin sain yllätyksenä häälahjaksi 17.4.2010. Sen

 tekivät 9-vuotisen oppikoulumme luokkakaverini, FOUR FATS, nykyisin ystäväni eli LJP (luokalle jääneiden puolue): Hannu Ahlstedt, Kari Aura, Jukka Lähteenmäki ja Heikki Ahlstedt. Masi Luoma musisoi traditionaaliseen Chuck Berry -rokin malliin.

 

 

6. Merjan ja Rapen häävalssi (2010); sävelsin tämän alunperin poromiehen häävalssiksi. Em. äijät (Four Fats) ovat arvostelleet sanoituksiani. Niinpä annoin häävalssimme niille sanoitettavaksi. Biisi oli äänitetty samassa sessiossa kuin edellinen biisi Masi Luoman studiolla ja hänen musisoimanaan. Sen laulaa Päivi Portaankorva-Koivisto (se sama, joka lauloi Tikanmäen ja Juicen "Aamuyössä aistein avoimin"...)

7. Sun kokonaan (2009); tämän tein kesällä 2008 virkamatkalla Brysselissä. "On vankikin vain vankilassa niin kuin kotonaan. On tikanpoika Euroopassa kolottaan. Mä tahdon olla hankilassa, joskus hiukan krapulassa, napapiirin tuntumassa, niin kuin munat untuvassa oman kullan, siis sun kokonaan."

 

8. Sinun blues (2009) on omasta mielestäni yksi parhaista biiseistäni.

9. Elä ihmeessä! (2008); tein tämän biisin 60-vuotislahjaksi pastori Hilkka Olkinuoralle. Sanat perustuvat hänen kirjaansa ’Elä ihmeessä! Kirja naiselle’ (Helmi kustannus 2008). "Hilu" oli vihkipappinamme huhtikuussa 2010.

10. Puljun Hese 60 v. (2012); Hese täytti 60 v. la:na 18.11.12. Tein tämän version hänelle lahjaksi edellisenä iltana Luppolassa. Tosin olin säveltänyt ja sanoittanut sen hetkisen elämäntilanteensa mukaan biisin eka kerran jo 20 v. aikaisemmin, kun Hese täytti 40 v.. Hese kuoli 22.10.16 63:n vuoden ikäisenä. Hän oli yksi 14:stä tosi ystävästäni.

11. Neiti (Chuck Berryn Nadine) (2009); Chuck Berry (181026-180317) kuoli vain

32 986 päivän ikäisenä. Rock’n’Roll ei kuole ikinä! Olen suomennellut Chuck Berryn kappaleita pöytälaatikkoon. Yritin saada tälle käännösluvan. Se ei silloin onnistunut. Tässä on vain lyhyt katkelma biisistä.

12. Äijärokki (2009); Chuck Berry -mäinen biisini on SusJeen albumin (ÄIJÄROKKIA ISO) nimikkobiisi.


 

1. Vanhapoika sai vaimon - Jarmo Jänkävalli&Riekkuvat korpit
00:00 / 00:00
2. Karhut kalamiehinä - Rape&Beef Hand
00:00 / 00:00
3. Mä elän! - Rape&SusJee
00:00 / 00:00
4. Äiti - Rape&Beef Hand
00:00 / 00:00
5. Ilkka-puukivuuki - Four Fats
00:00 / 00:00
Merjan ja Rapen häävalssi 170410 - Päivi Portaankorva-Koivisto
00:00 / 00:00
Sun kokonaan - Rape&SusJee
00:00 / 00:00
Sinun blues - Rape&SusJee
00:00 / 00:00
Elä ihmeessä! - Rape&SusJee
00:00 / 00:00
Puljun Hese 60 v. - Rape Koskinen.
00:00 / 00:00
Neiti (Chuck Berryn Nadine, suomenne) - Rape&SusJee
00:00 / 00:00
Äijärokki - Rape&SusJee
00:00 / 00:00
aatelmia ja virkelmiä
aatelmia ja virkelmiä
RAPEN VIRKELMISTÖ eli 60 virkelmää (noin yhtä monta kuin elinvuosiasiani)
Lause on ajatuksen kielellinen ilmaus. Virke on ajatuksen ilmaus,
jossa on yksi lause tai useampia läheisesti yhteen kuuluvia lauseita.
Rape Koskinen aatelmoi virkelmät.
JoneSusi Varjonen kuvitti ne piirroksin.
 
virkelmä 60 (23.3.2016): Jos Luoja suo ja sisäelimet kestävät,
jatkan elämistä elävänä ja elämällä. 
 
virkelmä 57 (31.12.2015): Ilman Suomen hevosta ja piimää
ei olisi viime sodissa pysäytetty ryssää.
virkelmä 36 (26.10.2005):   Kohtuus on viimeistä edellisen ja
viimeisen väliin piirretty huomaamaton viiva
eli lyhyt mutta vuolas hetki.

Viidentoista vuoden aikana (14.3.01-9.9.14) lähettelin sähköpostilla työkavereille ministeriöissä ja maakunnissa yhteensä 1184 aatelmaa päivän ajankohtaisista aiheista. 2009 aloin julkaita niitä myös lokistina RapeKoskinen. Meinaan taas alkaa uudestaan kirjoitella lyhyitä, ajankohtaisia aatelmia.

yhteystiedot

Vaalimainostaminen raitistaa (1/17, 200317)

Vaalimainostaminen raitistaa.

Kuvallinen mainos kun tulee Sompioon,
ei ole itselläni varaa normaalitahtiin
Reposessa tuoppeja kallistaa.
Mutta, jos muistat ja panet mieleesi
ASKALAISEN KAKKOSNELOSEN,
toki tarjoan olusen.

         

Syntyjä syviä; Rapen virkelmä 61 (290317)

Joskus voi penkomalla syntyjä syviä
löytää syttyjä hyviä.

Kaikki ei muutu ajan myötä (5/17)
 

Kaikki muuttuu ajan myötä,
paitsi äänestyskoppi, 94x94x180 senttiä.
Se on helposti varastossa säilytettävä, siirrettävä ja pystytettävä,
vaalisalaisuuden säilyttävä ja mikä tärkeitä:
suomalaista puuta, vaneria ja työtä!

Rapen virkelmä n:o 62 (040417)

 

Veijo, hoi; jätä mieluiten kokonaan äänestämättä, kuin että pyhänä

äänestyskoppiin menet

ja äänestyslippuun sen kirkkoveneen piirtelet.
 

https://AatelmiaRappehKoskinen.blogspot.fi/

yhteystiedot
yhteystiedot
bottom of page